A4 gaat komende twee weekenden dicht voor waterwerk: een meevallertje voor de Rijnlandroute

Geplaatst op 10-09-2020 09:20
Bron           Leidschendams-Dagblad


De A4 is de komende twee weekenden  grotendeels (twee rijstroken richting Amsterdam blijven open) van vrijdag laat tot maandag vroeg afgesloten voor de aanleg van een duiker. Dat is goed nieuws voor Comol5, de bouwcombinatie die werkt aan de Rijnlandroute: het daarvoor benodigde verleggen van de snelweg kan ineens een stuk efficiŽnter.

De hele A4 schuift ter hoogte van het nieuwe knooppunt Hofvliet - van waaraf de Rijnlandroute ten zuiden van Leiden naar de A44 loopt - een stukje op naar het westen. Dat is nodig om het knooppunt daar te kunnen aanleggen zonder molen Zelden van Passe te hoeven verplaatsen. Het werk aan twee grote fly-overs is al maanden in volle gang en aan de westkant zo goed als klaar. Zodra de A4 die kant op verlegd is, kunnen ze aan de oostkant worden afgebouwd.

Daarvoor had Comol5 een reeks nachtafsluitingen gepland, zodat de snelweg er nooit overdag voor dicht zou hoeven. Niet erg efficiŽnt voor de bouwer, maar wel fijn voor het verkeer. Dat is nu niet meer nodig. Voor de waterhuishouding in de Starrevaart- en Damhouderpolder (langs de A4 tussen Leidschenveen en Stompwijk) moet een nieuwe duiker worden aangelegd waarvoor de snelweg de komende twee weekenden is afgesloten van vrijdag 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

De Rijnlandrouteaannemer kan daarop meeliften en verlegt de A4 richting Den Haag dan alvast. Automobilisten merken daar vervolgens amper wat van: er komt niet ineens een bocht in de snelweg. Wel rijden zij vanaf 21 september niet meer langs de fly-overs in aanbouw, maar eronderdoor. Richting Amsterdam is dat vanaf 12 oktober, als ook die rijrichting is verlegd.

 ===