Let op! Stookalert vrijdag 16 december 2022: stook geen hout in de provincies Zeeland en Zuid-Holland.

Geplaatst op 16-12-2022 13:04
Bron          

 

 Het RIVM adviseert om op 16 december 2022 in de provincies Zeeland en Zuid-Holland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting
In de nacht van vrijdag 16 naar zaterdag 17 december neemt de wind toe en zal de rook zich meer verspreiden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert  

Stookwijzer
Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven. 

 ===