Archief 2021
Inwoners kunnen iets doen tegen discriminatie: Meld het! Discriminatie melden helpt echt.
Geplaatst op 20-03-2021 09:19
Bron Gemeente Den Haag
19 maart 2021
Melden helpt!
Elk jaar opnieuw zijn inwoners van Den Haag slachtoffer of getuige van discriminatie. Ze zien en horen het. Veel mensen weten niet wat ze er tegen kunnen doen. Maar inwoners kunnen iets doen tegen discriminatie: meld het!
Daarom start Den Haag Meldt voor de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie een campagne die mensen oproept om discriminatie te melden. Als zij slachtoffer zijn, of discriminatie horen of zien.
21 maart is het Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Weinig mensen discrimineren bewust. Toch voelen anderen dat ze anders behandeld worden om wie ze zijn.
Meld discriminatie bij Den Haag Meldt
Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als ze discriminatie, het anders behandeld worden om wie je bent, meemaken. Met deze campagne wil Den Haag Meldt inwoners van de stad duidelijk maken wat zij onder meer kunnen doen tegen discriminatie. Melden kan via denhaagmeldt.nl, telefonisch, per e-mail, per post, via app of door langs te komen aan de Sint Jacobstraat 125. Want discriminatie melden helpt écht.
Belangrijk om discriminatie te melden
“Het melden van discriminatie is enorm belangrijk,” vertelt de Haagse ombudsman Addie Stehouwer. “Alleen als discriminatie wordt gemeld, kunnen wij iets doen. We onderzoeken de melding en bekijken of er aangifte gedaan kan worden bij de politie. Het afgelopen jaar hebben we gezien dat meer mensen discriminatie zijn gaan melden en dat mensen ons beter kunnen vinden. Deze lijn willen wij doorzetten. Door alle meldingen die gedaan worden, krijgen we een beter beeld van het discriminatieprobleem in de stad en kunnen we er iets tegen doen. Ook als mensen twijfelen of het wel om discriminatie gaat, meld het ons dan. Wij kunnen beoordelen of er sprake is van discriminatie en of men vervolgstappen kan nemen.”
Het is belangrijk dat mensen die te maken hebben met discriminatie hun verhaal kunnen doen, dat hun pijn wordt erkend en die herkenning en erkenning leidt tot zichtbare en effectieve acties. De erkenning dat discriminatie ook in Nederland voorkomt en het leven van velen ingrijpend beïnvloedt is er nog onvoldoende.
Campagne
De antidiscriminatiecampagne loopt een jaar. Via social media en posters in de stad worden inwoners opgeroepen om discriminatie te melden bij Den Haag Meldt.
Den Haag Meldt Het registreren van meldingen van discriminatie en het geven van onafhankelijke bijstand aan mensen die daar juridisch werk van willen maken is de kerntaak van de anti discriminatievoorziening, Den Haag
Meldt, en valt onder verantwoordelijkheid van de gemeentelijke ombudsman. De komende jaren zal Den Haag Meldt ook aanvullende taken vervullen en discriminatie en racisme bespreekbaar maken met onder andere voorlichting, ontmoeting en training. Addie Stehouwer is blij met deze ontwikkeling.
“Wees je bewust van discriminatie, sta op je recht op een gelijke behandeling”, aldus de ombudsman. Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie De Verenigde Naties riep de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie uit na het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960. Daarbij opende de politie het vuur op demonstranten
tegen de apartheid.
===