Voorkom rattenoverlast.

Geplaatst op 05-12-2019 18:10
Bron          

Voorkom rattenoverlast
De belangrijkste oorzaak van rattenoverlast is afval of eten dat op straat of in de tuin is gegooid. Help mee om overlast te voorkomen.

Ook bij BOL komen regelmatig berichtjes binnen van bewoners die klagen dat anderen eten neerleggen voor de dieren. Weet wel dat je misschien denkt er goed aan te doen, door te denken dat eten niet verloren mag gaan het juist ratten aantrekt. 

Dat willen we niet dus gooi geen eten uit uw raam of leg geen eten neer naast de sloot. laten we Leidschenveen rattenvrij houden.

Dagelijks zijn heel veel medewerkers van de gemeente aan de slag om de stad schoon te houden. U kunt zelf ook veel doen om rattenoverlast te voorkomen.

Voorkom zwerfvuil
Gooi geen afval of etensresten op straat.
Zet geen vuilniszakken of los afval naast afvalcontainers.
Zet vuilniszakken aan de stoeprand op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald. Het liefst zo kort mogelijk voor de ophaaltijd. Bind de zakken goed dicht.
Voer de vogels niet
Voer geen brood of etensresten aan vogels. Te veel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan.

Gooi oud brood in de broodcontainer
Heeft u oud brood over? Doe het in de broodcontainer. Van het oude brood wordt groene energie gemaakt. Bekijk de broodcontainers in uw buurt.

Meld rattenoverlast
U kunt overlast door ratten melden bij de gemeente als u 1 of meer ratten heeft gezien in de buitenruimte. Dat is bijvoorbeeld op straat, in het park of in de (binnen)tuin van uw woningcorporatie. Doe uw melding via de pagina Rattenoverlast melden.

Wat doet de gemeente?
De gemeente is eind 2018 met woningcorporaties, betrokken bewoners en Haagse Milieu Services een gezamenlijke aanpak begonnen tegen rattenoverlast.

De belangrijkste nieuwe maatregelen zijn:

Rattenoverlast in de buitenruimte en in tuinen van woningcorporaties kan op 1 plek worden gemeld: bij de gemeente, op de website of via 14070.
In wijken waar veel overlast is, kan de gemeente een voederverbod instellen. Bewoners die etensresten in de buitenruimte gooien kunnen een boete van € 95 krijgen.


Naast deze maatregelen gaat de gemeente door met voorlichting over de gevolgen van brood en etensresten in de buitenruimte:


Handhavers van de gemeente voeren samen met de woningcorporaties extra controles uit in de proefgebieden. Bewoners en ondernemers worden aangesproken op het gooien van etensresten op straat of in binnentuinen van woningcorporaties. En er worden vaker boetes uitgedeeld.

Er wordt gekeken of deze extra aanpak ook in andere gebieden in de stad nodig is.

***