Archief 2019
Wist u dat : U gebruik kunt maken van de Wijkrechter ? De Wijkrechter komt aan huis en lost snel problemen op.
Geplaatst op 12-06-2019 09:38
Bron
Wist u dat : U gebruik kunt maken van de Wijkrechter ?De Wijkrechter, initiatief van De Rechtbank in samenwerking met gemeente Den Haag komt aan huis en lost snel problemen op.
Heeft u wel eens overlast van de buren door bijvoorbeeld lawaai of bent u het niet eens met de hoogte van hun schutting of boom? Heeft u vochtproblemen in uw woning en doet de woningcorporatie er volgens u onvoldoende aan? Heeft u met uw buren of de verhuurder daarover gepraat maar komt u niet tot een oplossing? En wilt u niet naar de rechtbank? Dan kunt u nu terecht bij de wijkrechter, een initiatief van de rechtbank Den Haag in samenwerking met de gemeente Den Haag.
Afspraken
De wijkrechter komt naar uw eigen wijk. En als het nodig is komt hij ook kijken naar de boom, de schutting of het vocht- probleem in uw woning. Hij bespreekt samen met u en degene met wie u een conflict heeft of u met zijn hulp en advies alsnog tot een oplossing kunt komen. U hoeft zelf geen juridische kennis te hebben. De wijkrechter zorgt dat wetten en regels op de juiste manier worden toegepast.
Als u tijdens het gesprek (de zitting) het conflict oplost, worden de afspraken door de wijkrechter op papier gezet en ondertekenen beide partijen de gemaakte afspraken. Komt u er samen niet uit dan neemt de wijkrechter een beslissing. Dat kan tijdens de zitting of schriftelijk in een vonnis na maximaal vier weken.
Wat kost het
Al een van de partijen een particulier is kost het voor beide partijen € 40,50. Dat is veel goedkoper dan een gewone procedure op de rechtbank. Voor de betaling van de kosten ontvangt u een acceptgiro van de rechtbank.
Welke problemen behandelt de wijkrechter
Bij de wijkrechter kunt u bijvoorbeeld terecht met de volgende problemen:
Conflicten tussen buren, bijvoorbeeld over de schutting, overhangende takken, een grote boom in de tuin van de buren, een dakterras.
Conflicten over overlast door buren door bijvoorbeeld huisdieren, rook, stank, lawaai.
Conflicten met de woningcorporatie over gebreken in de woning zoals vochtproblemen, onvoldoende isolatie of achterstallig onderhoud.
Conflicten tussen de leden van de Vereniging van Eigenaren (VvE) over besluiten of bepaalde afspraken die niet worden nagekomen door leden van de VvE.
******