Boetes na Flits van Flitspalen maken Den haag rijk.

Geplaatst op 17-05-2016 17:55
Bron          


 Het is iedere automobilist wel eens overkomen: je hebt een iets te zwaar voetje en/of zit even niet op te letten en: flits! Iets later valt een brief van het CJIB op de mat met een vervelende boete (en een behoorlijk percentage administratiekosten). Maar hoe vaak flitsen de flitspalen in Den Haag en omgeving eigenlijk en hoeveel verdient de overheid aan hardrijdende Hagenaars?


 De flitspaal aan de Van Alkemadelaan ter hoogte van de bushalte en de Maurits de Brauwweg spant de kroon in ieder geval in Den Haag.


Elk kwartier een boete 
Deze paal deelt per jaar liefst 34.333 keer een boete uit, zo blijkt uit gegevens van RTL Buurtfacts. Voor de niet zo snelle rekenaars: dat is meer dan negentig keer per dag, oftewel zo'n vier keer per uur. Elke 15 minuten (dag en nacht) rijdt iemand dus te snel of door rood langs deze flitspaal. Er werden 33792 snelheidsboetes uitgedeeld (die leveren landelijk gemiddeld € 60,- euro op), en 541 boetes voor rijden door rood licht (€ 230,- euro). Er mag op de Van Alkemadelaan maximaal 50 kilometer per uur worden gereden.

Den Haag maakt de Staat rijk
En deze paal is niet enige grootverdiener op de Haagse wegen. Ook de flitspaal aan de Lekstraat is druk bezig: daar zijn maar liefst 11.155 boetes uitgedeeld het afgelopen jaar. De paal flitst daar elke drie kwartier ongeveer. Derde in de lijst van Den Haag is de flitspaal aan de Segbroeklaan. Daar is 8616 keer geflitst, vooral voor de snelheid, hoewel het aantal boetes voor door-rood-rijden ook hoog ligt: maar liefst 848 keer is een automobilist daarop betrapt. 

Rotterdamse grootverdiener
De cijfers voor Den Haag vallen nog wel mee: de meest winstgevende flitspaal staat aan de Maasboulevard in Rotterdam. Met 71.289 boetes in 2015 is de flitspaal aan de Maas goed voor miljoenen euro’s aan bonnen voor snelheidsovertredingen. Dat komt neer op gemiddeld 195 per dag en 8 per uur. 

3,5 miljoen boetes 

In totaal waren er het afgelopen jaar 600 flitspalen actief in Nederland. Samen waren zij goed voor ruim 3,5 miljoen boetes voor zowel snelheid als het negeren van rood licht. In heel Nederland nam het aantal boetes voor rijden door rood licht het afgelopen jaar met 21 procent toe. 

Digitaal en analoog 
Tegenwoordig worden steeds meer analoge flitspalen vervangen door digitale exemplaren. De paal op de Van Alkemadelaan is ook een digitale. Deze digitale palen staan 24 uur per dag aan. De verwerking van de boetes kost minder politiecapaciteit en het gaat sneller, zodat de bon sneller op de mat ligt en de bekeurde automobilist sneller zijn gedrag kan aanpassen – lees: eerder vaart zal minderen in de buurt van de flitspaal en daarna net zo hard weer doorrijdt. Overigens is er van een echte ouderwetse flits niet echt sprake meer: er wordt gebruik gemaakt van infrarood om de beelden te maken. 

Effect
De flitspalen worden nog steeds ingezet, ondanks mogelijk vandalisme. Uit diverse onderzoeken blijkt dat flitspalen een bewezen effect hebben op de beïnvloeding van het rijgedrag. 

Check de flitspaal in jouw buurt
Wil je zien waar de Haagse flitspalen staan en voor hoeveel boetes ze verantwoordelijk zijn?


******************