Sophie laat zien dat statiegeld werkt (leuk filmpje)

Geplaatst op 05-06-2014 09:19
Bron          



Sophie laat zien: statiegeld werkt!
  

92% van de Nederlanders is positief of neutraal over statiegeld. Toch dreigt het statiegeld op grote flessen volgend jaar te worden afgeschaft. Met een simpel experiment laat Sophie Snijders overtuigend zien waarom dat echt geen goed idee is.

Argeloze burgers werden geconfronteerd met een berg van 500 blikjes en flesjes zonder statiegeld, met daarnaast een bord waarop de tekst ‘gratis meenemen’ stond. De berg afval leverde verbaasde blikken op, men gaf eens een schop tegen een blikje, maar niemand voelde zich geroepen om iets op te rapen. Vervolgens werd de berg vervangen door 500 plastic flessen mét statiegeld. In nog geen drie kwartier was alles weg, tot op de laatste fles. Mensen haalden zelfs boodschappenkarretjes op bij de supermarkt, om maar zoveel mogelijk plastic flessen mee te kunnen nemen.

Nog een ervaring: uitbreiding statiegeld werkt ook
Een filiaalhouder van de Jumbo kan haar experiment uit eigen ervaring bevestigen. Hij verklaarde het onbegrijpelijk te vinden waarom zijn hoofdkantoor zich tegen statiegeld keert. Wie in zijn supermarkt in Eerbeek een flesje of blikje inlevert waarop normaal gesproken geen statiegeld zit, krijgt een tegoedbon die alleen bij hem te besteden is. Het is een onverwacht en doorslaand succes, voor hem en voor de gemeente Eerbeek die flink bespaart op het opruimen van zwerfafval. En wat betaalt deze filiaalhouder nu? Slechts 1 cent per drankverpakking..

Geen cijfers, maar daden
Sophie is initiatiefnemer van de Facebook-pagina ‘Statiegeld moet blijven‘. “In de politieke discussie zie ik alleen maar dat voor- en tegenstanders van het systeem elkaar om de oren slaan met kostenberekeningen, overeenkomsten en het wel of niet halen van doelstellingen”, vertelt ze. “De discussie is zo ingewikkeld, dat niemand meer begrijpt waar die nou precies over gaat. Of belangrijker: waar die eigenlijk over zou moeten gaan. Afval zwerft namelijk niet op straat, als het een financiële waarde heeft.” En precies dat wilde ze met haar experiment laten zien.

Juist uitbreiden
“Volgens mij toont het experiment wel aan dat het een letterlijk en figuurlijk waardeloos plan is om statiegeld af te schaffen, zeker in een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van plastic afval in het milieu. Daarom zou het statiegeldsysteem volgens mij niet moeten worden afgeschaft, maar juist ook ingevoerd op die kleine flesjes en blikjes die mensen overal laten rondslingeren.”

Wie willen dat statiegeld wordt afgeschaft?
Het verpakkende bedrijfsleven wil van het statiegeld af omdat het ze naar eigen zeggen te veel geld en te veel rompslomp kost. Supermarkten zijn het beu om als afvoerputje van de overheid te worden beschouwd en de frisdrankindustrie zegt dat het statiegeld een belemmering vormt voor de verkoop. Ze hebben daarom liever dat Nederlanders de huidige statiegeldflessen gescheiden gaan inzamelen met alle andere plastic afval. “Zij hopen dat Nederlanders na de nodige voorlichting vanuit een besef van verantwoordelijkheidsgevoel de flessen in de oranje Plastic Heroes-bakken werpen”, vertelt Sophie. En juist daar heeft ze de nodige twijfels over. En zij niet alleen. De beslissing om het statiegeld op de grote flessen per 2015 af te schaffen, heeft van meet af aan tot veel protesten geleid. Onlangs is de discussie weer opgelaaid. Een onderzoek van CE Delft liet zien dat het onderzoek van Wageningen UR ten onrechte stelt dat het afschaffen van het statiegeldsysteem kostenbesparend zou zijn.

Wat zijn de gevolgen als statiegeld wordt afgeschaft?
- Het huidige statiegeldsysteem zorgt dat 98 procent van de plastic flessen die op de markt worden gebracht weer terugkomt en vervolgens wordt gebruikt voor de productie van nieuwe flessen.
- Het plastic afval dat we dagelijks weggooien wordt nog maar mondjesmaat gerecycled in een gesloten kringloop. Slechts 5 procent van het plastic dat we produceren wordt teruggewonnen.
- In Nederland zwerven veel meer flesjes en blikjes rond dan in Duitsland en Scandinavië, waar een uitgebreider statiegeldsysteem bestaat.
- Veel Nederlanders ergeren zich aan de enorme hoeveelheden kleine plastic flesjes en blikjes die als zwerfvuil rondslingeren. Zij pleiten juist voor uitbreiding van het statiegeldsysteem. Het risico is ondertussen groot dat de hoeveelheid zwerfafval sterk gaat toenemen als ook de grote flessen ‘gratis’ kunnen worden weggegooid.

******************