100 jaar vredespaleis

Geplaatst op 29-08-2013 18:26
Bron          

100 jaar Vredespaleis

Gepubliceerd: 22 augustus 2013Laatste wijziging: 28 augustus 2013

Het Vredespaleis, wereldwijd symbool van vrede en recht, bestaat 100 jaar. Om dat te vieren zijn er allerlei evenementen tussen 28 augustus en 21 september, de VN Dag van de Vrede.

De viering is niet alleen in het Vredespaleis zelf, maar ook in de hele stad Den Haag en wereldwijd via de Nederlandse ambassades in diverse landen. We willen hiermee benadrukken dat we blijven werken aan een betere wereld waarin conflicten op een vreedzame manier worden opgelost.

Rondleidingen en musical

De hele maand zijn er allerlei activiteiten.

  • Zo kunt u met korting naar 1 van de extra rondleidingen in het Vredespaleis.
  • Door de hele stad zijn er maar liefst 11 tentoonstellingen te bekijken.
  • In de tuin van het Vredespaleis zijn er verschillende concerten en een filmvertoning van Movies That Matter.
  • Haagse jongeren laten hun eigen verhaal over vrede en recht horen in de musical ‘Peace of Me’.
  • In TEDxHagueAcademy zijn sprekers over vrede en recht vanuit Den Haag over de hele wereld online te volgen.

Vredesloop en concert Peace One Day

Op 21 september sluit Den Haag de festiviteiten af met een uniek hardloopevenement, de Vredesloop, en het Peace One Day Celebration Concert met artiesten vanuit de hele wereld. Complete informatie over alle programmaonderdelen vindt u op www.vredespaleis.nl/100jaar.

Officiële opening

Het programma opende op 28 augustus in het Vredespaleis met een bijzondere ceremonie in bijzijn van onder meer VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, koning Willem-Alexander, minister-president Rutte, Nobelprijswinnares Leymah Gbowee en burgemeester Van Aartsen.

Naar het YouTube-kanaal van de gemeente
Video Opening ceremonie 100 jaar Vredespaleis (Engels gesproken zonder ondertiteling)

's Middags waren er 2 belangrijke conferenties. Zo lanceerde The Hague Institute for Global Justice onder andere het vernieuwende ‘The Hague Approach’: 6 principes om duurzame vrede te bereiken, aan de hand van lessen van Afghanistan, Irak en Libië. 's Avonds brengt het Residentie Orkest een ode aan het Vredespaleis met onder meer de 9e symfonie van Beethoven, kaarten via www.residentieorkest.nl

Vrede en Recht

Sinds haar opening is het Vredespaleis uitgegroeid tot wereldwijd symbool van vrede en recht. In en om het monumentale gebouw werken dagelijks duizenden mensen in meer dan 160 internationale organisaties aan een veiliger en rechtvaardiger wereld. Het Vredespaleis is daarmee het hart van Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht en van Nederland als expertisecentrum op dat gebied. We blijven ons hiervoor inzetten. Ook in de toekomst zullen wereldleiders, rechtsgeleerden, diplomaten en studenten hun weg vinden naar Den Haag om samen te werken aan een vreedzamer en rechtvaardiger wereld.

Kijk op vredespaleis.nl voor meer informatie over de verschillende instanties die in het Vredespaleis dagelijks werken aan Vrede en Recht