Let op! Stookalert op zondag 17 en maandag 18 april voor heel het land.

Geplaatst op 17-04-2022 13:18
Bron          

  
Let op! Stookalert op  zondag 17 en maandag 18 april voor heel het land 

Het RIVM verwacht zaterdag 16 tot en met maandag 18 april 2022 smog door fijnstof vanwege paasvuren. De luchtkwaliteit kan dan verder verslechteren door houtrook. Het RIVM adviseert om in heel het land op deze dagen geen hout te stoken. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. 

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. 

Verwachting smog 

Door de paasvuren in Duitsland en Nederland zijn naar verwachting op zaterdag, zondag eerste en maandag tweede paasdag de fijnstofconcentraties hoog in heel het land. Nadat de paasvuren zijn gedoofd zal de luchtkwaliteit van maandag op dinsdag verbeteren. 

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert  

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.
 ===

 

Klik hier voor alle nieuwsberichten