Om te zorgen dat Den Haag goed bereikbaar blijft, wordt de Utrechtsebaan (A12) opgeknapt.

Geplaatst op 10-01-2022 13:42
Bron          


Werkzaamheden Utrechtsebaan (A12) van start. 

De renovatie van de Utrechtsebaan gaat vanaf 17 januari beginnen. De weg is dan tot en met mei afgesloten voor het verkeer in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer de stad in, richting Den Haag centrum en Scheveningen kan in die periode vaak wel gebruik blijven maken van de weg. Het hele weekend ervoor is de weg in beide richtingen afgesloten door de voorbereidingen. De werkzaamheden zijn op het weggedeelte tussen de kruising met de Zuid Hollandlaan (S101) en de toe- en afrit 3 ‘Bezuidenhout’. 

Nut en noodzaak 
De Utrechtsebaan is het verdiept aangelegde stuk rijksweg van de A12 en loopt tussen de Zuid-Hollandlaan en de gemeentegrens bij Voorburg. Hoewel het een A-weg is, is dit stuk in beheer van de gemeente Den Haag. Dagelijks rijden ruim 60.000 auto’s over deze belangrijke toegangsweg van en naar het centrum van Den Haag. De verdiepte weg is aangelegd in de jaren zeventig en toe aan groot onderhoud. Om te zorgen dat Den Haag goed en veilig bereikbaar blijft, wordt de Utrechtsebaan nu opgeknapt. 

Door de verdiepte ligging van de Utrechtsebaan is het asfalt aangelegd in een betonnen bak. De betonnen ondergrond en wanden zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud en hebben onderhoud nodig. De gemeente laat daarom het beton repareren en het asfalt vervangen. Ook de riolering wordt in orde gemaakt en de vangrail in de middenberm wordt vervangen. Als deze werkzaamheden klaar zijn, is de weg de komende tientallen jaren weer goed en veilig te gebruiken. 

Kijk hier hoe we de werkzaamheden gaan uitvoeren -> https://www.youtube.com/watch?v=0bWDSQNbWsk 

Hinder en maatregelen 
Het opknappen van de Utrechtsebaan gebeurt in beide rijrichtingen. Als eerst zijn de rijstroken in de rijrichting naar Den Haag aan de beurt. Het verkeer richting Den Haag wordt dan omgeleid over de rijbanen die normaal gesproken bestemd zijn voor het verkeer dat de stad uit rijdt. Op die manier blijven Den Haag en Scheveningen bereikbaar. Daarna volgen de werkzaamheden op de rijstroken in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer richting Den Haag en Scheveningen kan dan al gebruikmaken van de gerenoveerde weg. Het verkeer dat het centrum over de Utrechtsebaan wil verlaten, wordt tijdens de hele werkperiode omgeleid. 

Ook toe- en afrit 3 ‘Bezuidenhout’ zijn tijdens de werkzaamheden in het algemeen toegankelijk. Alleen tijdens enkele weekenden zijn óók de rijrichting stad in én toe- en afrit 3 afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid. Tijdens de werkzaamheden neemt de overlast wel steeds verder af, omdat toe- en afrit 2 ook gefaseerd opengaat als het werk daar klaar is. 

Volledige weekendafsluitingen 
In het weekend van 15 en 16 januari is de weg in beide richtingen afgesloten door de voorbereidingen van het werk. Ook in het laatste weekend van januari en in de eerste drie weekenden van februari zal de weg in beide richtingen zijn afgesloten. 

Extra informatie: 
Wanneer zijn de werkzaamheden aan de Utrechtsebaan? 
Datum Tijd Afsluiting 
Voorbereiding 

14-01-22 t/m 17-01-22 Van vrijdagavond 22.00u tot In beide richtingen afgesloten maandagochtend 05.00u 

Hoofdfase renovatie* 
17-01-22 t/m mei 24 uur per dag Rijrichting stad uit afgesloten 

Weekenden waarin de Utrechtsebaan in beide rijrichtingen is afgesloten 

28-31 januari, 04-07 februari en 11-14 februari. 18-21 februari is een reserveweekend. 

*de meest actuele informatie over de omleidingen in de hoofdfase zijn te vinden op www.denhaag.nl/utrechtsebaan 

Omleidingsroutes 
- Verkeer in en uit de richting van Amsterdam en Utrecht wordt omgeleid over de N44, N14 en A4. 

- Verkeer in en uit de richting van Rotterdam wordt omgeleid over de Rotterdamsebaan (S100 en S107). 

Informatiepakket voor bedrijven en ondernemers 

De gemeente stelt samen met Bereikbaar Haaglanden en Rijnland een online informatiepakket samen voor ondernemers, organisaties, bedrijven en vervoersaanbieders. In dit pakket vindt u onder andere: 
• informatie over alternatief vervoer 
• omleidingsroutes 
• teksten voor internet en intranet. 

Bedrijven en ondernemers kunnen dit informatiepakket gebruiken voor bezoekers, medewerkers en leveranciers. 

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/utrechtsebaan  

 ===

Klik hier voor alle nieuwsberichten