Stookalert vrijdag 15 januari 2021: oproep om geen hout te stoken in de provincie Zuid-Holland.

Geplaatst op 08-01-2021 16:45
Bron          


Let op! Stookalert vrijdag 15 januari 2021: stook geen hout in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland

Het RIVM roept mensen op om op vrijdag 15 januari 2021 in de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ongunstig weer

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig. Vanaf halverwege de nacht neemt de windsnelheid vanuit het westen toe, waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.


Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden Leiden.

Stookwijzer

Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

 ===


Klik hier voor alle nieuwsberichten