Het college van Den Haag stelt €2.225.000 beschikbaar voor inwoners die hun woning duurzamer willen maken.

Geplaatst op 05-01-2021 16:51
Bron           Gemeente Den Haag

 

Iedereen in Den Haag kan aan de slag met verduurzaming door nieuwe, makkelijke subsidieregeling.

Het college van Den Haag stelt €2.225.000 beschikbaar voor inwoners die hun woning duurzamer willen maken. Dat maakt wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) vandaag bekend. Er kan onder andere geld aangevraagd worden voor koken en verwarmen op schone energie, voor het aanleggen van een groen dak, of voor isolatie van vloer, dak of gevel. Het geld komt uit de opbrengst van de verkoop van Eneco. 

Van Tongeren: “Veel Hagenaars zijn al aan de slag gegaan om hun huis duurzamer te maken. Met kleine en grote maatregelen zijn zoals het slimmer instellen van de CV ketel, goede ventilatie, aanpassingen aan het eigen gedrag, isoleren of helemaal overgaan op schone energie met bijvoorbeeld een warmtepomp. Dat zorgt niet alleen voor een comfortabeler huis, maar in veel gevallen ook voor een lagere energierekening. Juist nu mensen thuis zitten door corona merken ze dat hun huis tocht of moeilijk warm wordt. Met deze nieuwe, makkelijkere regeling kan iedereen aan de slag met het duurzamer maken van hun eigen huis met een steuntje in de rug van de gemeente.“ 

In deze nieuwe regeling zijn voorgaande losse regelingen makkelijker gemaakt, samengevoegd en uitgebreid. Zo kan er niet alleen subsidie aangevraagd worden voor het isoleren van de vloer of het dak van hun huis, maar ook voor het isoleren van de binnen- of buitengevel. Om tegemoet te komen in de kosten voor een nieuw energielabel is er per adres een eenmalige bijdrage van de gemeente van €75. Ook krijgen aanvragers voortaan vooraf uitbetaald, in plaats van achteraf.

Ten slotte valt ook de succesvolle regeling voor woningeigenaren die van het gas af willen valt er onder. Inwoners kunnen een bijdrage ontvangen als ze overstappen van koken op gas naar inductie en als ze gaan verwarmen met een duurzaam alternatief voor gas, zoals een warmtepomp of een warmtenet. Daar bovenop kunnen VVE’s die gezamenlijk de stap zetten een extra bedrag ontvangen. De uiteindelijke subsidie die bewoners ontvangen zijn onder andere afhankelijk van de daadwerkelijk gemaakte kosten en of de woning in een wijk ligt waar al een warmtenet is. De bijdrage om over te stappen op inductie is er ook voor huurders van woningcorporaties. Koken op elektriciteit in plaats van gas is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor schonere lucht in huis en is veiliger dan gas. 

Voor advies over duurzame maatregelen kunnen inwoners terecht bij de medewerkers van Hou van je Huis (ivm corona telefonisch of per email) of op de website www.duurzamestad.denhaag.nl.  


 ===Klik hier voor alle nieuwsberichten