Wijkbewoners Leidschenveen/Ypenburg maken 120 kerstpakketten voor stadsgenoten in Moerwijk.

Geplaatst op 23-12-2020 12:57
Bron          Wijkbewoners maken 120 kerstpakketten voor stadsgenoten in Moerwijk
HECHTs Omgekeerde Adventkalender

“Dit is naastenliefde die we altijd willen. Zeker in deze periode,” zegt stadsdeeldirecteur Petra Sevinga. Ze is één van de 120 deelnemers aan de Omgekeerde Adventskalender, waarbij wijkbewoners een kerstpakket bij elkaar sparen voor een arm gezin in Moerwijk. De pakketten werden deze week ingezameld en, net voor Kerst, afgeleverd.

Bij een adventskalender krijg je elke dag iets leuks voor jezelf. De Omgekeerde Adventskalender werkt precies andersom: je geeft elke dag iets voor een ander. “Een ontzettend goede actie,” vindt stadsdirecteur Petra Sevinga die ook zich persoonlijk aanmeldde om een pakket samen te stellen voor een huishouden in de armste wijk van Nederland, Moerwijk. Ze maakte een pakket voor een alleenstaande moeder met een tienerdochter. “Al weet je de naam niet, je weet wel voor wie je het doet. Ik heb continu gedacht: wat zou ik leuk vinden om te krijgen? En dat heb ik gekocht. Nu maar hopen dat de ontvangers, het ook leuk vinden.”

Meer dan een pakket producten
Initiatiefnemer Marjolijn Vreeken organiseert de decemberactie namens HECHT al voor de derde keer. Maar niet eerder was het zo’n groot succes. “We zijn dit keer echt overspoeld door reacties,” vertelt ze. “Juist in een tijd dat mensen hier in de wijk het ook minder makkelijk hebben, dat er dan zoveel mensen zijn die willen delen met anderen. En er iets van zichzelf insteken. Dat is zo mooi.”

Petra is niet de eerste spaarder die vandaag een boodschappentas met kerstpakket komt inleveren. Ze is geraakt door de hoeveelheid tassen die er staan. “Ongelooflijk. Dat maakt me wel trots op onze wijk. Zeker als je ziet hoe goed al die tassen gevuld zijn, de persoonlijke cadeautjes die eruit steken en de wenskaartjes eraan. Dat is het mooie hiervan. Het gaat niet alleen maar een pakket producten, maar echt iets persoonlijks.”

Over de grenzen van je eigen wijk
Voor de Omgekeerde Adventkalender werkt HECHT Leidschenveen Ypenburg samen met zusterorganisatie Geloven in Moerwijk en Voedselbank Haaglanden. “Het is mooi dat organisaties zo samenwerken,” zegt stadsdeeldirecteur Sevinga. “Er is in onze wijk zeker ook armoede, maar er zijn ook veel mensen die het goed hebben. In Moerwijk ligt die verhouding net wat anders. Met deze actie kijken we over de grenzen van onze eigen wijk heen om stadgenoten te helpen. Dat is naastenliefde die we altijd willen, zeker in deze periode.”

Maar, de actie heeft ook een positief effect in onze eigen wijk, weet Marjolijn Vreeken. “De kracht is ook dat je het thuis samen doet. Dat horen we ook veel terug, dat hele gezinnen samen bezig zijn om een zo leuk mogelijk pakket samen te stellen. En mensen attenderen hun buren. Zo brengt de Omgekeerde Adventskalender wat licht in Moerwijk, maar ook in Leidschenveen Ypenburg.”

 ===

 

Klik hier voor alle nieuwsberichten