Buurmeisje plant eerste boom in Nieuwe Driemanspolder.

Geplaatst op 20-02-2020 11:36
Bron          

 foto JP Witteman van BuroJP, http://www.burojp.nl
Buurmeisje plant eerste boom in Nieuwe Driemanspolder

Vanochtend vroeg is de eerste jonge boom geplant in de Nieuwe Driemanspolder. Danique Kluivers, dochter van de manege-eigenaar aan de Voorweg in Zoetermeer, heeft de eerste kluit een plekje gegeven in de polder. 

Het ketenpark van de projectorganisatie staat al jaren in het weiland achter het Ruitersport Centrum De Voorweg. Omdat het projectgebied later dit jaar zal worden opengesteld als natuur- en recreatiegebied voor de omgeving, is het symbolisch dat het buurmeisje de eerste boom heeft geplant. Zo kunnen zij samen opgroeien in de Nieuwe Driemanspolder!

“Ik vond het super leuk om te doen en ook wel spannend”, aldus Danique. “Er komt een speciaal bordje bij de boom te staan. Ik zal eens in de zoveel tijd langsgaan om een kijkje te nemen.” 

Dit voorjaar zal de beplanting van het natuur- en recreatiegebied verder worden gerealiseerd. De natuurwaarden voor het piekbergingsgebied in de Nieuwe Driemanspolder worden ingericht vanuit een cultuurhistorisch perspectief op het polderlandschap, met bloemrijk rietland en nat grasland.
Het hoger gelegen zuidelijke gedeelte wordt ingeplant met verschillende bosplantsoenen. In de komende periode worden rond de 1000 bomen geplant in het gebied, variërend van beuken, linden, kersen, okkernoten (walnoot) en populieren, tot knotwilgen en appelbomen . Op deze wijze ontstaat een gevarieerd landschap met veel diversiteit aan natuur. 

Nieuwe Driemanspolder
De Nieuwe Driemanspolder is nu een agrarisch gebied tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg. In 2020 ontstaat hier een natuur- en recreatiegebied met water, wandel-, fiets-, ruiter- en menpaden. Dit nieuwe gebied levert niet alleen een mooi uitzicht en een heerlijk recreatiegebied op, maar is bovendien belangrijk voor de veiligheid van Zuid-Holland. In de Nieuwe Driemanspolder zal bij extreme regenval overtollig water uit de omgeving tijdelijk worden opgevangen om de veiligheid van de omliggende regio te garanderen. Door waterberging, natuur en recreatie te combineren is sprake van meervoudig ruimtegebruik. Zo gaan we zuinig om met de geringe beschikbare ruimte in Zuid-Holland.

Het hoogheemraadschap van Rijnland voert de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder uit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De werkzaamheden zijn gestart in het eerste half jaar van 2017 en de oplevering is gepland in 2020.
Meer informatie vindt u op www.n3mp.nl

*****


Klik hier voor alle nieuwsberichten