Project Zonnescherm
De voorzitter van bewonersorganisatie Leidschenveen praat u in een interview van Den Haag FM bij over de gerechtelijke procedure m.b.t. het Zonneparkproject aan de Roeleveenseweg, vanaf van ca. 23, minuten; Luister Den Haag FM
Persbericht – 23-10-2024
Bewoners van Roeleveen in actie tegen zonnepark
De bewoners van de Roeleveenseweg in Zoetermeer en Den Haag zijn samen met de Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) in actie gekomen tegen de komst van een groot zonnepark in hun geliefde groene buurt. Het park, dat door Sunvest wordt ontwikkeld, zou een
van de laatste groene buffers tussen Zoetermeer en Den Haag aantasten. Het gaat om een gebied dat van groot belang is voor zowel de natuur als de bewoners van Roeleveen.
De bewoners zijn het er unaniem over eens dat het zonnepark een negatieve impact heeft op hun leefomgeving. Ze maken zich zorgen over de natuur, de historische waarde van het gebied, de toenemende geluidsoverlast en het effect op hun gezondheid door fijnstof. Samen met BOL hebben ze bezwaar aangetekend bij de gemeente Zoetermeer en de provincie Zuid-Holland en gaan nu in beroep bij de
bestuursrechter. Ook hebben ze een verzoek naar de ministers van Ruimtelijke Ordening en Landbouw gestuurd om de omgevings- vergunning voor het zonnepark te schorsen en uiteindelijk te laten vernietigen.
Volgens Niels Hunck, voorzitter van BOL, is de vergunning afgegeven zonder dat er voldoende naar de belangen van de bewoners en het behoud van de groene omgeving is gekeken. "De gemeente Zoetermeer is te makkelijk voorbijgegaan aan de wettelijke vereisten en heeft belangrijke stappen in de besluitvorming overgeslagen," stelt Hunck. "Zo zijn er bijvoorbeeld geen uitgebreide onderzoeken gedaan naar de ecologische gevolgen, en is er onvoldoende rekening gehouden met de negatieve effecten op de gezondheid van de bewoners door de toenemende geluidsoverlast en fijnstof. Het zonnepark wordt in een kwetsbaar natuurgebied geplaatst, en dat vraagt om een veel zorgvuldigere afweging." Daarnaast is gebleken dat de Provinciale Staten van Zuid-Holland, die toezien op dit
soort besluiten, nooit op de hoogte zijn gesteld van belangrijke beslissingen die door de Gedeputeerde Staten zijn genomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bewoners en de natuur niet de bescherming hebben gekregen waar ze wettelijk recht op hebben.
“Gedeputeerde Staten heeft Provinciale Staten niet op de hoogte gebracht over haar beslissing m.b.t. de impact van zonnepark op de omgeving, waardoor de democratische controle buitenspel is gezet. De gemeente Zoetermeer wist dit en heeft desondanks toch haar besluit genomen. Een meerderheid in de Provinciale Staten betreurt dit nu, vooral daar ze niet heeft kunnen controleren of de omgevings- vergunning wel voldoet aan haar eigen provinciale verordening.” De bewoners hopen met hun actie niet alleen het verdwijnen van de groene buffer onder een zee van zonnepanelen te voorkomen, maar ook bewustzijn te creëren over het belang van het behoud van groene gebieden in stedelijke omgevingen. Het gebied herbergt waardevolle natuur en biedt een rustige, gezonde leefomgeving voor
de inwoners. Met hun gezamenlijke inspanning willen de bewoners en de BOL laten zien dat het behoud van groen in hun buurt belangrijker is dan grootschalige ontwikkelingen.
Zie hier de open brief die aan Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is verstuurd: https://drive.google.com/file/d/1JARidNlnjjTAJyuj-ODBaGSjQSo6ZxxN/view?usp=sharing
Bewonersinitiatief uit Leidschenveen voor Geluidsscherm langs A12 met zonnepanelen kreeg subsidie uit Initiatievenbudget Duurzaamheid Haagse Wijken.
Het bewonersinitiatief betrof een voorstel om bij binnenkomst van Den Haag langs de A12 een minimaal 500 meter lang geluidsscherm te installeren, dat wordt bekleed met zonnepanelen. Het geluidsscherm was bedoeld om de geluidsoverlast van het verkeer op de A12 te verminderen en gemeente Den Haag hiervoor niet een impopulaire maatregel hoeft te overwegen om de snelheid te beperken tot maximaal 80 km/u. De zonnepanelen aan dit scherm kunnen 1,5 MWatt energie opwekken. Deze energie kan worden verkocht aan energiebedrijven. BOL overweegt hiervoor een collectief op te richten voor crowdfunding voor de bouw van dit scherm. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de postcoderoos rond postcode 2493: dus ook inwoners van postcode 2492 en 2494 kunnen deelnemen. Deelnemers aan dit collectief worden beschouwd als energieleveranciers en kunnen een tariefverlaging krijgen voor de elektriciteit, die weer aan hun wordt geleverd en bovendien een teruggave van energiebelasting van de afgenomen elektriciteit. Hierdoor kan de investering van elke deelnemer in redelijke tijd worden terugverdiend.
De ontvangen subsidie van gemeente Den Haag zal worden besteed aan de haalbaarheidsstudie van dit project. BOL riep vrijwilligers op om mee te helpen om dit project te realiseren.
Het ontwerp van het geluidsscherm langs de A12 was aangepast om een betere inval van zonnelicht te verkrijgen. Het scherm staat nu onder een helling, waardoor het ook minder hoog wordt. Helaas heeft dit tot gevolg, dat er iets minder geluidsreductie van de A12 kan worden gerealiseerd.
Voor de plaatsing van het scherm bestaan er 2 mogelijkheden:
1. Drijvende opstelling in de Roeleveense Plas, ca 10 meter van de oever langs de A12. Dit is particulier terrein en er is toestemming nodig van de eigenaar. BOL heeft hierover contact opgenomen met de V.O.F. Van der Ende.
2. Vaste opstelling langs de A12. Het scherm vormt een overkoepeling boven het fietspad. De lokatie is eigendom van Gemeente Den Haag. Voor deze optie dient het scherm te rusten op heipalen in het zandlichaam van de A12. Daarvoor dient ook Rijkswaterstaat toestemming te geven. Een nadeel van deze lokatie is de directe ligging van het scherm langs de A12 en de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen.
Onderstaande poster geeft een indruk van het scherm en de plaatsing ervan in het landschap.
16-12-2015
De haalbaarheidsstudie van het geluidsscherm van zonnepanelen langs de A12 is afgerond. Deze haalbaarheidsstudie is Fase 1 van dit project van BOL.
In Fase 2 wordt het ontwerp van het scherm uitgewerkt in een "bouwpakket" op basis van de lokatie. Het scherm van ca 500 meter lang levert een geluidsreductie op van ca 4 dB. De 4.000 zonnepanelen wekken 1,1 MW vermogen op en reduceren de CO2- uitstoot met 630.000 kg. Helaas is er geen overeenstemming bereikt met de eigenaar van de Roeleveense Plas, V.O.F. J. van der Ende en D.H. Haazer over de drijvende opstelling. Dat betekent, dat het ontwerp van het scherm nu verder wordt uitgewerkt als vaste opstelling direct langs de A12. In Fase 2 wordt ook de coöperatieve Leidschenveense Energie-vereniging (LEV) opgericht. Van deze vereniging kunnen met gebruikmaking van de "Postcoderoos-regeling" bewoners van de postcodes 2493 en de omliggende postcodes in Leidschenveen en Ypenburg lid worden door de aankoop van certificaten. Met deze vorm van crowd funding wordt verwacht, dat 50% van de financiering van het scherm kan worden gedekt. De andere 50% kan naar verwachting worden verkregen uit subsidies, fondsen en investeringen door ondernemers. De certificaathouders van LEV ontvangen een aanzienlijke reductie op hun energierekening van hun energieleverancier, omdat zij zelf mogen worden beschouwd als energieleverancier van duurzame energie. Met dit scherm ontstaat de mogelijkheid voor ruim 300 bewoners in de betreffende postcodes om gebruik te maken van zonne- energie zonder zelf panelen op het dak van hun huis te plaatsen.
In Fase 3 wordt het scherm samengesteld (gebouwd) en geplaatst onder de verantwoordelijkheid van LEV. BOL fungeert dan alleen nog als een verbinding tussen LEV en de bewoners van Leidschenveen.
In Fase 4 wordt het het scherm door LEV onderhouden en verzorgt LEV de administratie voor de certificaathouders.
16-12-2015 Projectplan
BOL heeft Fase 1 van het project "Geluidsscherm van zonnepanelen langs de A12" afgerond en het verslag van de activiteiten hiervoor d.d. 14-12-2015 ingeleverd bij het College B&W Den Haag.
U kunt het verslag hier vinden.