Leidschenveen en Ypenburg scoren boven landelijke norm vaccinatiegraad in Den Haag.

Geplaatst op 22-11-2019 13:39
Bron           GGD

Vaccinatiegraad in Den Haag ook in rijke wijken zorgwekkend laag
De vaccinatiegraad onder kinderen tot 10 jaar in Den Haag is het laagst in Scheveningen, het meest welvarende stadsdeel. Slechts 81 procent van deze kinderen daar heeft alle prikken gehaald, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de GGD Haaglanden.

Ook in sommige andere rijke wijken is het percentage jonge kinderen dat is ingeŽnt tegen infectieziekten zorgwekkend laag. Dat geldt ook voor de stadsdelen Laak en Escamp, waar meer arme mensen en allochtonen wonen. Het is overal in Nederland echter een bekend gegeven dat in zulke buurten minder kinderen meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma. Maar ook in bijvoorbeeld Haagse Hout haalt maar 84 procent van de kinderen tot 10 jaar de dtp-prik. Dat is minder dan het Haagse gemiddelde (87 procent).

De nieuwe studie van de GGD toont aan dat in bijna de hele stad het aantal gevaccineerde kinderen lager is dan nodig om een uitbraak van bijvoorbeeld de mazelen te kunnen voorkomen. Alleen in Leidschenveen-Ypenburg en Segbroek ligt het percentage ingeŽnte kinderen tussen de 0 en 10 jaar boven de 90 procent. Dat is de landelijke norm. Als zoveel kinderen beschermd zijn, heeft een besmettelijke ziekte nauwelijks kans om een grote uitbraak te veroorzaken.


******