Verslag informatiebijeenkomst 23 jan, die door raadsfractie Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV

Geplaatst op 25-01-2017 11:54
Bron          

Verslag  informatiebijeenkomst bijgewoond, die door raadsfractie Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) was georganiseerd in Party- boerderij Hijdra,  Het Belangrijkste doel van de bijeenkomst was om bekendheid te geven aan een verzoek aan Koning Willem Alexander om de windturbine alsnog te laten verwijderen en hiervoor de nodige handtekeningen te verzamelen. Tijdens de bijeenkomst werden presentaties verzorgd namens het GBLV, Party- boerderij Hijdra, Stichting “Houdt Vlietland Groen”, Bewonersgroep Windturbine Vlietzone en een advocaat, die door GBLV was ingehuurd om de mogelijkheden voor juridische stappen toe te lichten. TV West heeft opnamen gemaakt van de bijeenkomst.

De opkomst was erg groot, helaas weinig bewoners van Leidschenveen.

 * Het GBLV gaf een toelichting op het doel van de bijeenkomst en het nut van het verzoek aan Koning Willem Alexander.

 * Stichting Houdt Vlietland Groen presenteerde een overzicht van de geschiedenis van deze windturbine vanaf 2011 tot nu met alle protesten van bewoners(groepen) en gemeente Leidschendam- Voorburg. Acties vanuit Leidschenveen zijn niet bekend!

 * Zowel Party- boerderij Hijdra als Bewonersgroep Windturbine Vlietzone verwoordden de frustratie van de bewoners in Leidschendam en Voorburg, dat de windturbine uiteindelijk toch afgelopen maand is gebouwd. Wethouder Baldewsingh (PvdA) van Den Haag moest het ontgelden vanwege zijn uiterst ergerlijke arrogante houding tijdens de contacten van de bewoners met hem. Ook wethouder Wijsmuller (Haagse Stadspartij) kreeg weinig waardering voor zijn houding om alle gebrek aan informatie en communicatie van gemeente Den Haag aan de bewoners af te wentelen op gemeente Leidschendam-Voorburg en de eigenaar van de windturbine (Ceva verhuurt alleen maar de grond waarop de turbine staat). Gemeente Leidschendam- Voorburg blijkt Ceva een publicatieverbod te hebben opgelegd over de voortgang van de procedures. De vergunning van Den Haag om deze windturbine te bouwen op deze locatie is door de bewonersgroep nog steeds niet ontvangen: er zal een procedure worden gestart volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Leidschenveen is nooit over de voortgang van het project ingelicht. 

 * De ingehuurde advocaat mr. Arjen van Deijl gaf aan dat in de doorlopen procedure en behandeling van bezwaren wel degelijk een afweging heeft plaatsgevonden van de belangen van de eigenaar, de gemeente Den Haag en de betreffende bewoners in Leidschendam (dus niet van Voorburg en niet van Leidschenveen). De Raad van State heeft uiteindelijk de belangen van gemeente Den Haag en de eigenaar het zwaarste laten wegen. De verleende vergunning is nu onherroepelijk en de windturbine zoals die er staat ook! Voor plaatsing van meerdere windturbines op deze locatie is een nieuwe vergunning nodig en moet de hele procedure weer geheel worden doorlopen. Het verzoek aan Koning Willem Alexander heeft vanwege de publiciteit zin om plaatsing van meer windturbines in woonlocaties tegen te houden. Bewoners kunnen het gebruik van de windturbine zelf actief beïnvloeden door gebruik te maken van hun recht op handhaving van de wettelijke normen voor geluid en slagschaduw en het indienen van klachten als er ook maar een indruk is dat de normen worden overtreden. De Omgevingsdienst Haaglanden moet dan telkens de windturbine stil leggen en mogelijk ontmoedigt dit de eigenaar voldoende om de windturbine te verplaatsen.

            De vele vragen van de bewoners werden zeer duidelijk beantwoord.

**************