Volgend artikel Vorig artikel

Boete van 140 euro voor het dumpen van eten om ratten probleem te lijf te gaan.


Geplaatst op 30-11-2018 12:54
Bron           AD.nl


AD meldt : 'Rat eet brood van de eendjes op'

Er komt een boete te staan op het weggooien van eten of het voeren van eendjes. Het ratten probleem in Den haag is zo groot dat dit tot maatregelen dwingt aldus Wethouder Richard de Mos.
Ook vanuit Leidschenveen zijn er bij BOL meerdere meldingen binnengekomen dat er ratten gezien zijn.
Verbod op vogels voeren, boetes en één meldpunt in nieuw plan van aanpak

Een gebiedsverbod voor ratten, noemt wethouder De Mos het in een Freudiaanse verspreking. Maar zijn bestrijdingsplan komt er wel op neer.

De waarschuwingsborden om geen vogels te voeren omdat de etensresten ratten aantrekken, voldoen niet meer. Bah, dat beest wil je niet in je buurt hebben.

Duidelijke beeldtaal en duidelijke sancties. Dat is de kern van het nieuwe rattenplan van wethouder Richard de Mos, die er zelf mee de boer op gaat. Zoals in Mariahoeve, de wijk met veel hoogbouw waar de overlast van ratten rustig een rattenplaag kan worden genoemd.


Meldpunt
De nieuwe aanpak behelst ook één meldpunt bij de gemeente Den Haag, zowel via de gemeentelijke website als via één telefoonnummer: 14070.

En heel veel samenwerking met andere instanties, zoals de handhavers. Zij gaan in Mariahoeve huis aan huis aanbellen en nogmaals aandringen op het stoppen met het over het balkon gooien van etensresten en het voeren van vogels met brood. ,,Het gaat niet om een boterhammetje dat je voert aan de eendjes. Maar wel om hele bergen brood die de eendjes niet op krijgen en dan eten worden voor ratten"

Ook de woningbouwverenigingen gaan meewerken door waar nodig gaten onderin flats te dichten, zodat ratten niet naar binnen kunnen.

Voor de maatregelen die het komende halfjaar getest worden is geen extra budget nodig. ,,Het betekent een andere manier van prioriteiten stellen bij handhaving bijvoorbeeld'', zegt De Mos.

Geuite zorgen dat er letterlijk gesnoeid gaat worden in groen zodat de rat niet kan schuilen, zijn volgens de wethouder niet nodig. ,,We zijn niet anti-groen. Integendeel. Maar alles in overleg en in balans met elkaar.''*****


Volg al het nieuws van Leidschenveen op nieuws Leidschenveen