Volgend artikel


Geplaatst op -- :


Als je door de Sijtwendetunnel in Leidschendam-Voorburg rijdt zal het je vast wel eens zijn opgevallen, de ribbels op het wegdek. Waar zijn die ribbels voor bedoeld? Het is een vraag die Annick Nijman uit Wassenaar stelde via onze rubriek Rake Vragen van Omroep West.


Is een onveilige verkeerssituatie?
'Automobilisten gaan bewust meer naar het midden toe rijden, om de ribbels aan de kant van de tunnel te kunnen vermijden. Maar de weggebruikers op de andere strook doen precies hetzelfde. Dus dan schuur je met je auto op de middenbelijning bijna tegen elkaar aan. Ik vind dat een onveilige verkeerssituatie.'


Ribbels moet snelheid weggebruikers verminderen
. De wegbeheerder laat weten dat de ribbels er juist voor bedoeld zijn om de weggebruiker naar het midden van de tunnel te leiden. Het gevolg zou zijn dat weggebruikers - nu er dichter op elkaar wordt gereden - langzamer gaan rijden. Hierdoor zou de maximumsnelheid in de tunnels van 50 en 70 kilometer per uur beter worden gehandhaafd en dat komt de veiligheid ten goede, zo is het idee.


Rijkswaterstaat erkent dat de ribbels als irritant worden ervaren, maar stelt dat het dus ook juist niet de bedoeling is er overheen te rijden. Vooral het geluid in de auto als je over de ribbels rijdt moet ertoe leiden dat je niet over de ribbelstrook gaat rijden. Hoe hard je over de ribbels rijdt maakt niet uit.'Dat de ribbels als irritant worden ervaren is ook juist de bedoeling


Volgens Rijkswaterstaat hebben de ribbels het gewenste effect. De wegbeheerder zegt van de politie en eigen weginspecteurs geen signalen te hebben gekregen dat de ribbels niet zouden werken. Maar echt onderzoek naar het effect van de ribbels is na de opening van de Sijtwendetunnel in 2003 nooit gedaan, erkent Rijkswaterstaat. 

Weinig klachten
Van weggebruikers zelf zouden er ook weinig klachten binnenkomen over de ribbels. De vragen en meldingen de Rijkswaterstaat tot twee jaar geleden sporadisch kregen, gingen vooral over het nut van de ribbels.


Rake vragen
Deze vraag werd beantwoord in het kader van Rake Vragen. Annick Nijman stuurde ons haar vraag in en wij gingen op zoek naar het antwoord. Heb jij ook een vraag over jouw woonplaats of regio die wij moeten uitzoeken? 
Ga dan naar omroepwest.nl/rakevragen.

****

Volg al het nieuws van Leidschenveen op nieuws Leidschenveen